12 oktober lanseras boken HQGATE

Bokrelease av HQGATE, 12 oktober 2016

I augusti 2010 drog Finansinspektionen in tillståndet för HQ Bank och Sveriges genom tiderna mest uppmärksammade bankkrasch var ett faktum. Två månader tidigare hade banken avvecklat sin tradingportfölj, med en förlust på över 1,2 miljarder kronor. Bankens ägare, med Mats Qviberg i spetsen, beskylldes för att ha mörkat bankens dåliga affärer och därmed svindlat aktieägarna.

omslaghqgate-hogJournalisten Jenny Hedelin kände tidigt att det var något skevt med hur bankkraschen skildrades i medierna och hur Finansinspektionen uppträdde. Nu, sex år senare, kan hon tillsammans med den norske affärsmannen Christen Ager- Hanssen avslöja hur myndigheter och medier genom sitt agerande har skadat oskyldiga, medan aktörer som förorsakade bankens förluster går fria.

Författarna har haft tillgång till bankens interna mail, lusläst bankens dokument och grävt fram bortsorterat förundersökningsmaterial. Men de har också använt okonventionella metoder som hemliga inspelningar av möten och telefonsamtal och arbetat undercover.

HQ Gate är berättelsen om inkompetens, myndighetsmissbruk och mygel på samhällets högsta nivå. Den brutala, osminkade sanningen om människor, opportunism och populism och om personliga tragedier där nära vänner sviker när det stormar som värst.

Kommentera